Vlada pridaje poseban značaj za razvoj vodenih resursa

Priština, 08.11.20113.- Voda ne poznaje administrativne i državne granice, zato nije slučajan današnje ujedinjenje pošto svi predstavnici sektora vode iz država regiona, učestvuju u ovom važnom događaju kako bi pronašli najbolje moguće forme međudržavne i međuinstitucionalne saradnje u principima poslovnog biznisa, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli.

Ove komentare, ministar Ismajli izjavio na otvaranju međunarodne konferencije „Godina saradnje za vodu“,  koja je održana 06-08 novembra 2013.god., u Prištini u organizaciji Udruđenja vodovoda Kosova – UVKOS i Udruženja vodovoda Albanije – UVALB, gde su učestvovali i predstavnici Vodovoda Kosova, Alabanije, Mekedonije i Crne Gore.

„Snabdevanje vodom za piće je jedan od najvažnijih zadataka koju lice ili institucija može da ima. Pijaća voda obezbeđuje održavanje zdravlja čoveka. Snabdevanje pijaćom vodom u dovoljnoj meri je takođe blisko povezana sa ekonomskim razvojem zemlje“, rekao je ministar.

Ismajli je dalje naveo da pijaća voda osim što direktno utiće na ekonomski rast, ima i indirektni uticaj, kao smanjenje troškova lečenja za bolesti izazvane od nečiste vode, veču potražnju poljoprivrednih proizvoda, rast turizma, i ide do povećanja broja malih i srednjih preduzeća.

„Vlada Kosova na svom programu rada  pridaje veliki značaj razvoju vodenih resursa. Posebni značaj pridaje pijaćoj vodi, tretiranju otpadnih voda kanalizacionog sistema“, izjavio je on.

Rukovodilac MER je snažno podsticao operatere vodenih sektora da nastave i dalje u pružanju kvalitetnih usluga građanima , i obećao da će Vlada , zajedno sa donatorima i dalje pružati podršku kapitalnim projektima koje će omogućiti eliminisanje pojavljenih  izazova i povećanje kvaliteta usluga.

Inače, otvaranjem trodnevne konferencije, dodeljene su i nagrade zasluženim akterima za razvoj sektora voda kao i zahvalnice za dva radnika Vodovoda Kosova i Albanije.