Privatni sektor je počeo da dobija svoju zasluženu ulogu

Priština , 02.11. 2013 – Veliko je zadovoljstvo da otvaramo nova preduzeća u proizvodnom sektoru , jer preduzeća kao HEMO AGROKOS su pokazatelj uspeha. I u isto vreme, dokazuju jačanje ekonomije zemlje i ubedljivo pokazuju da privatni sektor počinje da preuzme ulogu i mesto koja joj  pripada u privredi Kosova, izjavio je ministar za ekonomski razvoj, Fadil Ismajli.

Ovi komentare dao je  ministar Ismajli na otvaranju nove fabrike veštačkih đubriva “HEMO AGROKOS” Vučitrn,  gde su pored predstavnika kompanije prisustvovali i rukovodstvo Ministarstva finansija , Kosovska poslovna alijansa i lokalni zvaničnici.

“Kako je poznato preduzeća kao HEMO AGROKOS imaju višestruku ulogu, osim što proizvode domaće proizvode , oni takođe utiču na rast zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda zaposlenih i njihovih porodica . Međutim , u isto vreme radi se i zamena uvoznih proizvoda, što automatski utiče na poboljšanje trgovinskog bilansa zemlje , koji u bliskoj budućnosti će poticati i povećati izvoz”,   rekao je Ismajli.

Ministar MER-a je izjavio da nema  sumnje da je sektor poljoprivrede jedna od glavnih stubova privrede na Kosovu. Podrška za ovaj sektor će pozitivno uticati na ukupno ekonomsko stanje naše države.

“ Zbog toga , naša vlada kao primarni cilj ima očuvanje i održavanje  ovog važnog ekonomskog  segmenta omogučavajući i olakšavajući što  veću uključenost preduzetnika u društvenom i ekonomskom razvoju zemlje”,  rekao je Ismajli.

Ministar Ismajli je naglasio da preduzetništvo i inovacije su dva dominantna koncepta našeg vremena i mislim da je vreme da se kreatori politike i poslovno društvo usredsrede na stvaranje uslova za preduzetništvo , i stvaranje povoljne i održive  klime – identifikujući , podržavajući i inspirišući  preduzetnike i inovatore na svim nivoima privrede.

Inače ,fabrika “ Hemo AgroKos”  je u početnoj fazi  testiranja za proizvodnju veštačkih đubriva, proizvodiće 8 MT / h, a instalirani kapacitet je 50.000 MT godišnje sa različitim formulama za tržište Kosova i šire.