Postavlja se kamen temeljac hidrocentrala u reci Bistrici

Priština, 01.11. 2013.-  Zamenik ministar Ekonomskog  razvoja Gani Koci , zajedno sa gradonačelnikom Mitrovice, Avni Kastrati i rukovodiocem kompanije  “Hydroline” Muhamer  Ibrahimi postavili su kamen temeljac hidroelektrana u reci Bistrici odnosno selu Selac, opština Mitrovica.

Ovom prilikom, zam / ministar Gani Koci je rekao da ovim projektom dobijaju  građani Kosova. “ Želim da čestitam svim institucijama i investitorima, koji su pomogli u ostvarenju ovog projekta”,  rekao je Koci, dodajući da  takve projekte treba realizovati svugde gde ima vodnih kapaciteta, tako da obnovljiva energija bude što prisutnija u našim projektima.

Koci je dalje rekao da su takvi projekti ohrabrujući i kao takvi treba da budu ocenjeni jer  hidrocentrale su  jedan od ciljeva Vlade Kosova, koji nam takođe pomažu na ispunjenju obaveza koje proističu iz Evropske unije.

S druge strane , Predsednik Mitrovice,  Avni Kastrati je rekao da je izgradnja ovih hidrocentrala sastavni deo ekonomskog razvoja Kosova . “ Da bi Kosovo bilo deo evropske porodice mora da ispuni standarde da 20 % električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, a ove male hidrocentrale su  direktan doprinos da se pomogne Kosovu na bržem putu ka EU.

Dok, g. Ibrahimi, rukovodioc kompanije ”Hydroline”,  je rekao da ovo delo teži da  doprinese u oblast električne energije , koji je važan za život građana . On je rekao da će ove hidrocentrale uticati  na otvaranje novih radnih mesta kao i sprečavanju napuštanja ovog  područja od strane stanovnika.

Inače u projekat hidrocentrala uložiće se oko 15 miliona evra , a imaće kapacitet od 48 do 50 miliona kilovata godišnje, kapacitet koji se procenjuje da snabdeva deset hiljada kuće neprekidnom energijom.