Albanija podržava članstvo Kosova u EITI

Priština, 23.10.2013 – U okviru aktivnosti koje se odnose na proces učlanjenja Kosova u EITI ( Exstractive  Industries Transparency Initiative ), delegacija Ministarstva ekonomskog razvoja ( MER ) je razvio radni sastanak sa sekretarijatom ALBEITI.

Delegacija MER sastavljena od savetnika ministra Gazmend Ahmeti i Genc Hajdini  kao i  zvaničnici MER-a, Kemajl Zeqiri odgovoran za inicijativu učlanjenja u EITI  i  Besim  Veselaj rukovodioc Divizije  sektorske strategije, dočekani su od strane rukovodilaca sekretarijata ALBEITI  Shkelqim Hysaj i Agim Shehu ekonomski koordinator kao i od strane  nekih  članovi radne grupe (MSG ), predstavnici Ministarstva energetike i industrije (MEI ) i civilnog društva.

Na ovom sastanku se razgovaralo o iskustvima i izazovima procesa pristupanja Albanije , konkretno u vezi sa radom albanskog sekretarijata  za pridruženje  EITI  ( ALBEITI ) , kao i sveobuhvatne performansu radne grupe ( MSG ).

Između ostalih, na ovom sastanku, razmatrana i dati su osnovna znanja o principima i glavnim kriterijumima EITI kao globalni standard koji promoviše transparentnost prihoda stvorenih i plaćenih za državu iz ekstraktivne industrije , dobrog upravljanja i odgovornosti u sektoru.

Takođe , na ovom sastanku , sa posebnim osvrtom razgovarali su o interesovanju  raznih evropskih i svetskih zemalja  6. Globalne konferencije EITI da bi priznali  inicijativu za   transparentnost ekstraktivne industrije ( EITI ), uključujući i zemlje sa visokim nivoom demokratije i ekonomskog razvoja kao što su Velika Britanija, Francuska, itd.

Dve delegacije su se složili da prodube saradnju, dok albanski sekretarijat ALBEITI , izrazio spremnost da podrži proces učlanjenja Kosova u EITI, putem saradnje i pomoći u svim fazama procesa.