Uspostavljeno umrežavanje albanskih biznisa u Nemačkoj

Keln/Nemačka, 12.10.2013 – Albanska dijaspora je bila i ostaje jedan od glavnih faktora ekonomskog razvoja Kosova, međutim, potrebna je bolja koordinacija ekonomskih  aktivnosti dijaspore kako bi prisutnost njihovih investicija na Kosovu u budućnosti bila još veća.

Ova konstatacija je proizašla sa Foruma za umrežavanje biznisa dijaspore, koji je održan u Kelnu u Nemačkoj u organizaciji Ministarstva za dijasporu u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, Agencijom za promovisanje investicija (MTI), Američkom privrednom komorom na Kosovu, Kosovskom ambasadom u Nemačkoj, UNDP-om i IOM-om.

Na otvaranju rada ovog foruma, ministar za dijasporu, Ibrahim Makolli rekao je da je uloga dijaspore u prvoj fazi saniranja posledica rata i kasnije u ekonomskom oporavku Kosova bila, a i dalje ostaje nezamenljiva.

Makolli je kazao da albanska dijaspora nastavlja da bude jedan od glavnih faktora u razvoju zemlje, i bez obzira na to što niko nije zadovoljan nivoom razvoja, dijaspora je pronašla forme i mogućnosti da stečeni kapital i iskustvo prenese u postojbinu.

Pored toga, rekao je da se institucije zajedno sa dijasporom trude da zajednički  identifikuju najbolje forme i načine za interakciju u cilju što direktnijeg učešća dijaspore u razvoju zemlje.

S druge strane, kosovski ambasador u Berlinu, Skënder Xhakaliu je rekao da naša dijaspora nastavlja da i dan danas bude noseći stub najvažnijih procesa na Kosovu, i pohvalio je rešavanje potreba dijaspore kroz Strategiju za dijasporu.

Prema rečima Xhakaliua, organizacija ovog foruma je veoma važna i treba da postigne dva cilja, umrežavanje biznisa dijaspore sa biznisima na Kosovu i umrežavanje samih biznisa dijaspore.

Politički savetnik ministra za ekonomski razvoj, Afrim Hoti je rekao da je Kosovo prošlo kroz mnoge izazove i da je zatvaranje poglavlja teškog političkog procesa otvorilo vrata novom podjednako važnom poglavlju, kao što ono ekonomskog razvoja.

Hoti je rekao da Republika Kosovo trenutno prevaljuje put koji su zemlje Evropske unije prešle decenijama ranije i da je u konturama ekonomskog razvoja, a pri tome stremi evropskim integracijama.

On je pozvao dijasporu da investira na Kosovu, uprkos činjenici da se zemlja i dalje suočava sa problemima, i izrazio uverenje da će koordinacija građana Kosova sa dijasporom uticati na ekonomski razvoj zemlje.

Nakon toga su Valdrin Lluka, načelnik Agencije za promovisanje investicija i Arian Zeka, izvršni direktor Privredne komore Kosova predstavili prednosti investiranja na Kosovu, navodeći pri tome niske troškove proizvodnje, mlado stanovništvo, slobodan pristup tržištu Evrope i SAD, i drugo.

U nastavku su rukovodioci poznatih kompanija kojima upravljaju pripadnici albanske dijaspore predstavili uspehe svojih kompanija, svoja investiciona iskustva i planove za investiranje na Kosovu.

Pored toga, ovaj forum je izabrao 16 članova Umrežavanja biznisa dijaspore u Nemačkoj uz mogućnost da ovaj mehanizam bude dopunjen i novim članovima.