Ismajli: Snabdevanje električnom energijom ključni faktor ekonomskog razvoja

Priština, 10.10.2013 – Snabdevanje električnom energijom predstavlja ključni faktor koji je od suštinskog značaja za ekonomski razvoj zemlje. Tržište je instrument koji nije izgrađen samo radi liberalizacije ili samo kao element koji će uticati na odgovarajuću konkurenciju između operatera i ostalih, već je i instrument koji će uticati i na životnu sredinu.

Ministar ekonomskog razvoja je ove komentare izneo na konferenciji pod nazivom “Energetsko tržište u Jugoistočnoj Evropi 2013” u organizaciji Evroenergie. Ovoj konferenciji prisustvovali su austrijski ambasador na Kosovu, Johann Brieger, koordinator GIZ-a, Reinhard Trenke, šef prodajne mreže E.ON Mitte AG, Sven Nuhn, kao i predstavnici energetskog sektora iz različitih zemalja.

Čelnik MER-a je istakao da “Republika Kosovo posebnu pažnju posvećuje energetskoj efikasnosti, a na osnovu analize koju smo sproveli, utvrđeno je da Kosovo sa potencijalima koje poseduje u obnovljivim izvorima može da doprinosi i može da ostvaruje koristi od efikasnosti, kao i sprovođenjem projekata za električnu energiju u svim segmentima, kao što je izgradnja, opremanje naših domova tehnologijom. Najveća dilema u ovom sektoru pred kojom se ne nalazimo samo mi, već i ceo svet, jeste globalno zagrevanje”.

“Postoje i zemlje kao što je Kosovo koje nemaju dovoljno izvora obnovljive energije, i ono nije zemlja koja ima velike izvore vode, ali to ne znači da se mi ne bavimo ovim pitanjem. Mi se trenutno intenzivno bavimo ovim pitanjem i sigurno je da ćemo u narednim godinama uspeti u tome da postignemo zavidan nivo eksploatacije prirodnih resursa, kao što su voda, vetar itd.”, istakao je ministar Ismajli.

Pored toga, ministar je kazao i da Kosovo sada već poseduje veoma fleksibilnu zakonsku i regulatornu infrastrukturu za uvođenje investicija i u ovom segmentu proizvodnje električne energije.

Pored toga, istaknuto je da je ovih dana pokrenut projekat izrade podsticajnih naknada i za druge obnovljive izvore, i da je na drugoj strani, Kosovo usvojilo dizajn tržišta električne energije koji je u skladu sa evropskim direktivama, a sve ovo je urađeno u saglasnosti sa zainteresovanim stranama, kao što su Energetska zajednica u Beču, Generalna direkcija za energetiku u Briselu i drugim domaćim i međunarodnim zainteresovanim stranama.

Ministar Ismajli je između ostalog rekao “jedna dobra vest je završetak dalekovoda 400 kV sa Albanijom, a uporedo sa ovim započeće i izrada projekta gde će se uz pomoć stručnjaka podržanih od strane USAID-a raditi na zajedničkom energetskom tržištu.

Kako bi se postigli svi ciljevi, za Ministarstvo ekonomskog razvoja od suštinskog značaja je podrška međunarodnih mehanizama, međunarodnih finansijskih institucija, EK i država koje nas podržavaju kroz različite mehanizme, kao što su USAID, KfW, SB.

“Trenutno, sa jednom grupom stručanjaka radimo na projektu TE “Novo Kosovo”, a pri tome su sa tržišta primljeni signali da potencijalni investitori učestvuju u trci za izgradnju ove termoelektrane. U pogledu restrukturiranja energetskog sektora, Kosovo je napravilo korak napred brže od nekih drugih zemalja Jugoistočne Evrope”, istakao je ministar Ismajli.

Pored toga, Ministarstvo ekonomskog razvoja trenutno intenzivno preispituje i Energetsku strategiju, što predstavlja pristup koji odgovara novim potrebama i odgovara strukturi razvoja energetike u Evropi i šire, i koji ostavlja otvorenom mogućnost za sve one koji su zainteresovani da investiraju na Kosovu.

Ministar Ismajli je ponovio da je MER angažovan u sprovođenju projekata za energetsku efikasnost, čime će uticati na to da se računi za električnu energiju ne povećaju, a to znači da ovo ne utiče direktno na povećanje tarifa za električnu energiju, kao što utiču megavati proizvedeni iz obnovljivih izvora, kao što su vetar, sunce, voda.

Želeo bih da ostvarimo razmenu mišljenja i ideja i da ovo ne bude samo sastanak iz kurtoazije, već da se već od današnjeg dana izvode zaključci koji će voditi ka daljem unapređenju ovog sektora, sa kojim se ne suočava samo Kosovo, već koji svakim danom sve više postaje globalni problem, zaključio je ministar Ismajli.