Ministarka Rizvanolli: Kosovo je igralo konstruktivnu ulogu u svim regionalnim inicijativama za saradnju u oblasti energetike

Priština, 17.09.2024. god. – Drugog dana rada Nedelje održivog razvoja na Kosovu, održan je panel „Zelena agenda za Zapadni Balkan – Zajednički poziv na akciju“ na kome je učestvovala ministarka ekonomije Republike Kosova, Artane Rizvanolli.

Pored ministarke Rizvanolli, na panelu su učestvovali i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu, nemačka ministarka za Evropu i klimu Anna Luhrmann i Isabelle Wertheim iz Evropske komisije, koja je predstavila onlajn.

Tokom svog izlaganja, ministarka Rizvanolli je istakla da se Kosovo nalazi u izazovnoj poziciji u pogledu energetske tranzicije posebno i održivog ekonomskog razvoja, ne samo zbog činjenice da je iza najrazvijenijih zemalja, po stepenu ekonomskog razvoja i mogućnosti za ulaganje i same činjenice da imamo elektroenergetski sistem koji je star, ili nefleksibilan i nemamo pristup izvorima vode, što bi sistem učinilo fleksibilnijim. „Uprkos svemu tome, to nas nije sprečilo da imamo velike ambicije i da radimo u pravcu tih velikih ambicija“, ocenila je Rizvanolli i govorila o integraciji energetskog tržišta koju je Kosovo postiglo sa Albanijom, o lansiranju Albanske energetske berze – ALPEX i o saradnji koju će Kosovo imati sa Grčkom i Severnom Makedonijom na zajedničkom energetskom tržištu.

Ministarka Rizvanolli takođe je dodala da je Kosovo odigralo konstruktivnu ulogu u svim regionalnim inicijativama za saradnju u oblasti energetike.

Ministar Aliu je izjavio da smo mi najjedinstvenija zemlja na svetu, pošto nismo priznati od Ujedinjenih nacija, a glavni izazov u ​​oblasti klimatskih promena je činjenica da nemamo pristup u međunarodne mehanizme i fondovima, već, kako je on rekao, da uz pomoć prijateljskih zemalja uspelo je da se lobira i da se razbiju te barijere i Kosovo da ima pristup, da se ne ostavi iza, pošto je glavni moto Ujedinjenih nacija „da se niko ne ostavlja iza“.

Nemačka ministarka klime, Anna Luhrmann, istakla je značaj ove konferencije kao i njenog prisustva, gde je tvrdila da je svima potrebna klimatska stabilnost da bi pokušali da pomognu privredi, poljoprivredi i zemljama uopšte i pozvala da se radi zajedno na stvaranju osnovnih uslova za zaštitu klime.

„Pozicioniranje Kosova kao lidera u regionu u ovoj oblasti je nešto odlično i radujemo se što ćemo videti kako će Kosovo nastaviti da radi na uklanjanju fosila i uglja“, zaključila je Luhrmann.

Ministarka Rizvanolli je takođe učestvovala i na drugom panelu na temu „Put u pravcu energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu“, gde je istakla da je Kosovo ušlo u fazu u kojoj su sva planiranja i pripreme koje su izvršene, počele da daju svoje rezultate i uvereni smo da smo na dobrom putu da ostvarimo ciljeve koje smo postavili sebi do 2031. godine.

Rizvanoli je tvrdila da će naši kapaciteti uglja i dalje da nose glavni energetski teret, iako sve manje, ali je zatražila da se osiguramo da naši kapaciteti za ugalj budu sigurniji, u smislu sigurnosti snabdevanja, ali i čistiji, u smislu smanjenja emisija u meri u kojoj je to moguće.

„Sa druge strane, ulažemo u baterije koje nam omogućavaju da akumuliramo energiju u vreme veće proizvodnje, koju možemo da koristimo u vršnim satima. Ta vrsta ulaganja biće veoma korisna kako bismo optimizovali naše kapacitete koje imamo, kao i da akumuliramo višak energije koji se noću proizvodi od uglja i ne koristi se, da bismo je potom koristili tokom dana“, naglasila je ministarka Rizvanolli.