Raspisuje se javni poziv za subvencionisanje izolacije individualnih domova

Priština, 26.08. 2024 – Kosovski Fond za Energetsku Efikasnost (KFEE) objavio je drugi javni poziv za mere energetske efikasnosti za individualne domove, koji se sprovodi uz podršku Evropske Unije.

Projekat ima za cilj podršku porodičnim potrošačima kroz povećanje energetske efikasnosti u individualnim kućama, što uključuje izolaciju spoljašnjih zidova kuće, izolaciju krova, zamenu prozora i spoljnih vrata.

Na konferenciji održanoj povodom objavljivanja ovog poziva, premijer Republike Kosova Albin Kurti pozvao je građane da se što pre prijave za subvenciju za izolaciju svojih domova na pozivu koji će biti otvoren dve nedelje.

“Kada smo dizajnirali paket, pobrinuli smo se da koristi budu trenutne, a ne samo kratkoročne. Mere su osmišljene da poboljšaju kvalitet života i smanje troškove energije za porodice i preduzeća naše zemlje u dugoročnoj budućnosti. Ovaj paket, podržan od Evropske Unije, zasnovali smo na uspešnoj šemi Ministarstva Ekonomije tokom zime 2022-2023, šemi subvencionisanja efikasne opreme za grejanje za 10.000 porodica, kao i drugim inovativnim idejama“, naglasio je Premijer Kurti.

Ministarka Ekonomije Artane Rizvanoli govoreći o uspesima sprovođenja poziva za mere energetske efikasnosti za individualne kuće objavljenog prošle godine, naglasila je da su pre godinu dana zajedno sa Fondom odlučili da pokrenu šemu za individualne kuće, koja je bila mnogo složenija od nekih projekata koje smo razvijali, ali da je implementacija subvencijske šeme bila uspešna i jedan je od projekata koji će se pamtiti.

„Pre godinu dana zajedno smo odlučili da pokrenemo šemu za individualne kuće koja je bila mnogo složenija od projekata koji su realizovani. Ova šema ne samo da je prošla glatko, bez pritužbi, već je bila toliko uspešna da je jedna od stvari koje će se dugo pamtiti. Izuzetno je posebno zadovoljstvo što i ove godine možemo da nastavimo sa ovom šemom mera, ovaj put uz finansijsku podršku Evropske Unije “, dodala je Rizvanoli.

Poziv za subvencije za izolaciju domova otvara se sutra (27. avgusta 2024. godine) i građani iz cele Republike Kosovo mogu da se prijave od 09:00 časova, putem platforme eKosova.

Korisnicima mere subvencije biće vraćeno 45% iznosa investicije u mere izolacije, odnosno u maksimalnom iznosu do 5.500 evra, kao maksimalno mogućeg limita za kuću – korisnika pojedinca, namenjenu privatnom/porodičnom stanovanju. Međutim, do 50% iznosa finansiranja dostiže, kada je kuća u zajedničkom vlasništvu supružnika, ili ako je supruga vlasnica kuće.

Proces prijave se sastoji od nekoliko koraka koje kandidati moraju da prate da bi uspešno završili:

  • Otvaranje naloga na e-Kosovu;
  • Verifikacija potrošnje energije putem ove platforme;
  • Ukoliko prođu kriterijum potrošnje energije, treba angažovati energetskog revizora, koji će pripremiti pojednostavljeni izveštaj revizije;
  • Nakon prijema ovog pojednostavljenog izveštaja revizije, oni mogu da započnu aplikaciju na e-Kosova, popunjavajući sva polja i učitavajući izveštaj revizije.