Skupština Kosova usvojila međunarodni sporazum „Digitalna Evropa“

Priština, 20.05.2024 – Skupština Republike Kosovo na prošloj sednici usvojila je međunarodni sporazum za učešće Kosova u programu Evropske Unije „Digitalna Evropa za period 2021-2027“, u iznosu od 7,5 milijardi evra. .

Sporazum između Evropske Unije i Republike Kosovo omogućava Kosovu da učestvuje u programu Evropske Unije „Digitalna Evropa“. Ovaj program kreira i finansira Evropska Unija, sa ciljem omogućavanja digitalne transformacije, povećanja upotrebe digitalnih tehnologija za preduzeća i građane, što će pozitivno uticati na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta.

Preduzeća, javne uprave, kao i nevladine organizacije iz zemalja potpisnica ovog sporazuma imaće priliku da apliciraju u projektima koji se odnose na specifične oblasti kao što su:

Računarski resursi visokih performansi;

Veštačka inteligencija (AI);

Napredne digitalne veštine; I

Ubrzanje i korišćenje digitalnih kapaciteta i interoperabilnost.

Takođe, ovaj program ima za cilj da približi zemlje Zapadnog Balkana ekonomiji i društvu EU, podržavajući ukupnu digitalizaciju, posebno za mala i srednja preduzeća.

Ministarstvo Ekonomije će organizovati radionice sa zainteresovanim stranama, za informacije o procedurama apliciranja za sredstva u okviru ovog programa.

Više informacija o programu:

https://www.youtube.com/watch?v=_VkzyMgjD4E&t=4s