Ministarstva za Ekonomiju i Životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu potpisala su sporazum o čistijoj energiji sa MCA-Kosovo

Priština, 03.05. 2024 – Obeležen je važan korak u energetskom pejzažu Kosova, nakon što su potpisani ključni sporazumi između Vlade i MCA-Kosovo. Ministarstvo ekonomije je potpisalo Sporazum entiteta za implementaciju (IEA) sa MCA-Kosova za Multi funkcionalnu aktivnost očuvanja energije (MFES), dok je Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture potpisalo Memorandum o razumevanju sa (Milenijumski nalog izazova – Kosovo) MCA -Kosovo za aktivnosti podrške politici energije i klime u okviru Kompakt programa.

Ovi sporazumi su od suštinskog značaja za uspešnu implementaciju aktivnosti Kompakta, koji su integralne komponente kosovske strategije za povećanje energetske bezbednosti i prelazak na čistije izvore energije.

“Skoro 2 miliona ljudi će imati koristi od Kompakt programa, ove investicije u energiju, najveće u poslednjih 50 godina. Do završetka se očekuje da će Kosovo imati najviše skladišta baterija po glavi stanovnika na svetu“, rekla je Florina Duli – Sefaj, glavni izvršni direktor MCA-Kosova.

Konkretno, aktivnost MFES-a ima za cilj da podrži energetsku bezbednost Kosova i prelazak na čistiju energetsku budućnost, koristeći sisteme za skladištenje energije za rezervnu, čime će se obezbediti dostupnost sistema za skladištenje i smanjenje troškova za obezbeđivanje adekvatne energije za Kosovo.

“Program je osmišljen i dogovoren na način koji stavlja državno vlasništvo u centar, ključnu vrednost MCC-a do koju mi izuzetno cenimo. Posvećeni smo uspešnoj i na vreme implementaciji programa, tako da Kosovo bude uzeto kao primer uspeha kada se govori o MCC programima“, rekla je ministarka ekonomije Artane Rizvanolli.

U martu 2024. godine, Vlada Kosova je preduzela važan korak stvaranjem vlasničke strukture Javnog preduzeća „Korporacija za očuvanje energije“ (KRE). KRE bi trebalo da poseduje i koristi približno 125 MW za dva sata (ekvivalentno 250 MWh) jednog ili više sistema za skladištenje energije baterija i drugih potencijalnih sistema za skladištenje električne energije.

Ministar Liburn Aliu je naglasio da zajedno sa Ministarstvom ekonomije i MCC-om započinjemo saradnju na sistematskom pristupu obračunu gasova staklene bašte, kako bismo na taj način pomogli Kosovskoj agenciji za zaštitu životne sredine i njihovom novom sektoru za inventar SB.

“Takođe, biće i pomoći za Odeljenje za zaštitu životne sredine, da obuči i da poveća kapacitete relevantnog osoblja, da bolje razume tehnologije skladištenja baterija i kako da se nosi sa stranom procene uticaja na životnu sredinu ovih projekata“, rekao je Aliu.

Oba ministarstva služe kao vladini partneri u implementaciji tehničke pomoći koja se finansira iz Kompakta.

Sporazum entiteta za implementaciju i Memorandum o razumevanju deo su Kompakt programa korporacije Milenijumski izazovi (MCC). MCC Kompakt program od 202 miliona dolara, zajedno sa doprinosom Vlade Kosova od 34,6 miliona dolara, čini ukupan iznos od 236,6 miliona dolara.

Ova inicijativa se bavi izazovom nepouzdanog snabdevanja električnom energijom na Kosovu, usklađena je sa vladinim nacionalnim i energetskim razvojnim prioritetima, i ima za cilj smanjenje siromaštva i promovisanje održivog ekonomskog rasta na Kosovu..