Ministarka Rizvanolli posetila Termoelektranu „Kosova A“

Priština, 20.09.2022 – Ministarka Ekonomije Artane Rizvanolli posetila je Termoelektranu „Kosova A“ Energetske Korporacije Kosova (EKK).

Tokom posete, ministarka Rizvanolli je dočekana od rukovodstva i Upravnog odbora EKK-a, koji su je upoznali sa situacijom sa kojom se Energetska Korporacija Kosova suočava i sa radom koji rade kako bi obezbedili što veću proizvodnju električne energije tokom energetske krize.

Ministarka Rizvanolli je posetila proizvodne pogone Termoelektrane „Kosova A“, gde je zahvalila radnicima na trudu i žrtvi koju podnose u proizvodnji električne energije, a navela je da je prijatno iznenađena vestima da se Blok A3 vratio na rad zahvaljujući radu tima zaposlenih i najavila da se početak rada Bloka A4 očekuje početkom oktobra.

Ministarka Rizvanolli je govorila i o merama koje je Vlada preduzela za uštedu električne energije u vladinim institucijama i javnim preduzećima i pozvala je građane i biznise da što više štede električnu energiju, i obavestila je da će u okviru mera koje će Vlada Republike Kosovo da preduzme biti takođe i zabrana izvoz peleta i drugih goriva na bazi drveta.

„Mi ćemo kao Vlada preduzeti neke druge korake za energetsku krizu. Odluka koja se očekuje da će danas posle nekoliko sati doneti na sednici Vlade je zabrana izvoza peleta i drugih goriva na bazi drveta. Pošto smo analizirali stanje na tržištu i videli da postoji rast cena koji nije opravdan povećanjem cene proizvodnje a sa druge strane imamo nedostatak peleta na tržištu u odnosu na prethodne godine i u poređenju sa potrebom“, rekla je ona i najavila da će Ministarstvo privrede narednih dana objaviti šemu subvencija i takve mere će zimu učiniti lakšom i pristupačnijom.

Govoreći o snabdevanju energijom tokom predstojeće zime, ministarka Rizvanolli je rekla da Evropa prolazi kroz energetsku krizu bez presedana, koja je otežana zbog rata u Ukrajini i mi kao zemlja zavisimo od nekoliko faktora, jedan od njih je proizvodnja iz EKK-a i iz energetske sigurnosti koju nam EKK nudi, ali i od uvoznih cena električne energije.