Donosi se odluka o hitnim energetskim merama za javne ustanove i subvencionisanju računa

Priština, 14.09.2022 – Na 96. sednici Vlade Republike Kosovo, na predlog Ministarstva privrede, donete su odluke o obavezujućim merama za uštedu energije u institucijama na centralnom, lokalnom nivou i javnim preduzećima.

Zasnivajući se na svetsku energetsku krizu, koja je zaoštrila energetsku situaciju u zemlji, kao i lokalne proizvodne kapacitete električne energije, Tehnički komitet za vanredne situacije, u čijem su sastavu predstavnici svih relevantnih energetskih institucija, preporučio je niz mera za uštedu energije kako bi se uticalo na smanjenje potražnje za električnom energijom u zemlji.

Mere koje je preduzela Vlada Kosova obavezuju sve centralne i lokalne javne institucije, kao i sva javna preduzeća da budu racionalna u potrošnji energije, sa posebnim osvrtom na grejanje i osvetljenje. Smanjenje potrošnje energije tokom zimske sezone ključno je za suočavanje sa krizom, posebno kada potrošnja znatno premašuje proizvodne kapacitete zemlje.

Mere štednje su sledeće:

A. Obavezne mere uštede energije u institucijama na centralnom, lokalnom nivou i javnim preduzećima

1. Da se zamene standardne sijalice sa LED sijalicama u svim institucijama na centralnom i lokalnom nivou kao i u javnim preduzećima.

2. Da se isključi grejanje u onim kancelarijama ili objektima gde nema fizičkog prisustva, kao i u svim hodnicima.

3. Da se isključi zagrejavanje vode u objektima javnih institucija (zabrana korišćenja bojlera), osim u institucijama kao što su bolnice i slični subjekti, gde je neophodna topla voda.

4. U slučajevima kada je topla voda neophodna, institucije na centralnom i lokalnom nivou, kao i javna preduzeća, dužne su da održavaju i čiste /zamenjuju bojlere.

5. Da se isključe električni uređaji (uređaje informacione tehnologije i sl.), u slučajevima kada se ne koriste duže od 10 minuta.

6. Da se zabrani upotreba klima uređaja, osim u slučajevima kada ne postoje druge alternative za grejanje.

7. Da se zabrani upotreba omik grejača (električnih grejača).

8. Da se ne koristi osvetljenje u unutrašnjim prostorima i kancelarijama javnih objekata u periodu kada ima dovoljno prirodnog svetla.

9. Da se isključi bilo koji bilbord ili reklama koja koristi električnu energiju.

10. Da se isključi dekorativno osvetljenje u svim objektima.

11. Tu gde je moguće da se instaliraju inteligentni sistemi za upravljanje potrošnjom energije (kao što su svetla sa senzorima, termostatski ventili, itd.).

12. Objekti koji se zagrevaju preko sistema centralnog grejanja treba da zimi maksimalno funkcionalizuju grejni potencijal, preduzimajući mere za održavanje i čišćenje sistema.

13. Da se izvrši saniranje curenja vode kako bi se smanjila potrošnju električne energije.

14. Glavni administrativni službenik institucije na centralnom i lokalnom nivou i glavni administrativni službenik javnog preduzeća, da u okviru institucije imenuje lice odgovorno za uštedu energije.

15. Odgovorno lice imenovano u skladu sa tačkom 14. ove odluke, odgovorno je:

Da isključi sva svetla i električnu opremu posle 16:00 časova;

15.2. Da isključi svu rasvetu, koja nije neophodna za fizičko obezbeđenje objekta tokom noći;

15.3.  Da se osigura da tokom radnog vremena od 08:00 do 16:00 časova temperatura zagrevanja prostora ne bude veća od 19 stepeni;

15.4. Da se osigura da se posle 16:00 do sledećeg dana u 07:00 temperatura grejanja svede na minimum (kada se grejanje vrši na električnu energiju) u slučajevima kada je to moguće;

15.5. Da se osigura da su svi prozori u objektu zatvoreni.

B. Obavezne mere za javnu rasvetu

1. Da se zabrani svako javno osvetljenje tokom dana, kada ima dovoljno prirodnog svetla.

2. Da se zabrani svako dekorativno osvetljenje u javnim prostorima.

3. Da se minimizira (isključi svaka treća sijalica) u javnoj rasveti na magistralnim i regionalnim putevima do mere u kojoj je to neophodno, za toliko dok ne predstavlja rizik po bezbednost građana i normalno odvijanje saobraćaja.

4. Da se isključi osvetljenje u prostorima istorijskih spomenika, nadgrobnih spomenika i muzeja.