Dodatne obaveze Pružaoca Univerzalnih Usluga

Priština, 24.08.2022 –  Na 94. sednici Vlade Republike Kosovo održanoj danas, na predlog Ministarstva Ekonomije, doneta je odluka da se preduzeću koje obavlja funkciju Pružaoca Univerzalnog Usluga (PUU) nametne dodatna obaveza javne usluge, a prema prethodnoj obavezi Vlade da subvencioniše tarife električne energije za potrošače.

Ovom odlukom PUU se obavezuje da obezbedi električnu energiju za snabdevanje potrošača pod najpovoljnijim ekonomskim uslovima i da koristi sredstva Vlade Republike Kosovo u vidu subvencija namenjenih potrošačima za ublažavanje uticaja tarifa električne energije na građan.

PUU je takođe dužan da potrošačima pruži tačne informacije o uticaju subvencije na njihov mesečni račun. U međuvremenu, Ministarstvo Ekonomije je objavilo detaljne podatke o korišćenju subvencije. Na ovom sastanku doneta je i odluka da se Ministarstvu privrede dodele sredstva u iznosu od 41 milion evra, kako bi se omogućila isplata sredstava za subvencionisanje potrošača za period februar-jul 2022. godine.

Ovaj iznos je deo angažovanja od 90 miliona evra koje je Vlada Kosova dala u februaru ove godine kao rezultat vanredne revizije tarifa za električnu energiju od strane Regulatornog Ureda za Energiju, kako bi se ublažio uticaj povećanja tarife potrošačima.

U međuvremenu, od iznosa od 10 miliona evra dodeljenih KEK-a za subvencionisanje električne energije u januaru 2022. godine, ukupno je potrošeno oko 3 miliona evra.