Tehnički Komitet za Vanredne Situacije održao je drugi sastanak tokom dana

Priština, 17.08.2022 – Na osnovu energetske situacije na Kosovu, Tehnički Komitet za Vannredne Situacije (TKVS), koji je osnovala ministarka Artane Rizvanolli, koji se sastoji od predstavnika svih relevantnih energetskih institucija, održao je drugi sastanak.

Drugi sastanak za danas, odmah po osnivanju, organizovan je u 21:00, da bi se preporučile nove mere za lakše snabdevanje Kosova električnom energijom.

Kako bi se prevazišla situacija sa snabdevanjem električnom energijom koja će trajati do 25. avgusta 2022. godine, Tehnička Komisija za Vanredne Situacije je preporučila KEK-u da obezbedi neophodnu energiju kako bi se izbegla smanjenja za potrošače i devijacije u energetskoj mreži.

Ministarstvo Ekonomije ohrabruje sve građane da štede energiju, posebno ovih dana do puštanja u rad drugog bloka Termoelektrane „Kosova B“ posle pripremnog remonta za zimsku sezonu.

Komitet ima za cilj da izradi preporuke za minimiziranje posledica energetske krize.
Tehnički komitet ima za cilj da identifikuje mogući uticaj u vanrednoj situaciji na snabdevanje energijom, rad i likvidnost na energetskom tržištu, upravljanje situacijom, kao i preporuku načina da se minimiziraju negativni efekti kako na snabdevanje tako i na tržište tokom vanredne situacije.

Tehnički Komitet za Vanredne Situacije ima ovaj sastav: predstavnici Ministarstva Ekonomije, Ministarstva Industrije, Preduzetništva i Trgovine, Ministarstva Unutrašnjih Poslova, Regulatorni Ured za Energiju (RUE), Nezavisne Komisije za Rudnike i Minerale (NKRM), Utoritet Kosova za Konkurenciju, Energetska Korporacija Kosova, Operator Sistema Prenosa i Tržišta (KOSTT), Operator Sistema Distribucije (KEDS), Pružalac Univerzalnih Usluga (KESCO).