Troškovi krađe električne energije koštaju nas milione evra godišnje

Priština, 16.08.2022 – Neovlašćeno korišćenje električne energije, komercijalni gubici KEDS-a, odnosno krađa struje tokom 2021. godine koštali bi i do 110 miliona evra da su svi kupljeni po uvoznim cenama, odnosno dva bloka Termoelektrane. Kosovo B“ mora da radi 31 dan u godini da bi pokrio samo krađu struje.

Dok se za 2022. godinu predviđa da će krađe dostići i do 99 miliona evra, ukoliko se cena energije ne poskupi na međunarodnim berzama, odnosno 26 radnih dana dva bloka Termoelektrane „Kosovo B“.

U nastaloj situaciji sa snabdevanjem električnom energijom, Ministarstvo Ekonomije je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama za snabdevanje.

Preduzimamo mere da pružimo neophodnu pomoć u zaustavljanju neovlašćenog korišćenja električne energije zajedno sa organima za sprovođenje zakona i elektrodistribucijom KEDS, koja je po ugovoru o privatizaciji dužna da ih zaustavi.

Ove krađe električne energije nisu samo krivična dela po Krivičnom Zakonu, nego su već nedopustiv trošak koji se mora platiti iz svačijeg novca ako se ne zaustavi.

Počinioci ovih krivičnih dela ukradenu energiju koriste neracionalno, a ne za osnovne potrebe.

Neovlašćeno priključenje na elektroenergetsku mrežu predstavlja opasnost za život i stabilnost distributivne mreže.

U narednim danima naše institucije će pratiti akcije KEDS-a kako bi zaustavile krađu energije. U međuvremenu, koordiniraju se dodatne mere za ovu pojavu.

Dakle, dragi građani,
Podstičemo vas da, pored uštede električne energije, svaki od nas prijavi slučajeve krađe energije gde god primetite ili znate za njih.

Njihovo masovno izveštavanje će uticati na sigurnost snabdevanja električnom energijom u ovom teškom vremenu energetske krize, kao i na prevenciju katastrofa.