Održane su javne konsultacije za Nacionalnu strategiju za energiju 2022. – 2031. godine u opštinama Prizren i PecÌ

Prizren i PecÌ, 21.06.2022. god. – Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli zajedno sa predstavnicima Departmana za energetiku održala je javne konsultacije o Nacionalnoj strategiji za energiju 2022. – 2031. godine, gde je predstavila odbornicima, predstavnicima privrede i građanima Prizrena i Peći nacrt strategije.

Ministarka Rizvanolli je zajedno sa stručnjacima u energetskom sektoru koji su radili na izradi strategije, predstavila planove u energetskom sektoru za desetogodišnji period i viziju Vlade Kosova u ovom ključnom sektoru za ekonomski razvoj zemlje.

Tokom diskusije, ministarka Rizvanolli je pred prisutnima istakla značaj ove strategije za snabdevanje električnom energijom, pristupačnost cena, integraciju regionalnog tržišta kao i zaštitu životne sredine. Ministarka je takođe napomenula da je Vlada Republike Kosovo posvećena da se transformacija energetskog sektora izvrši sa socijalnom pravdom kako bi se zaštitili posebno ugroženi potrošači.

Nakon predstavljanja nacrta Strategije i desetogodišnjih planova od strane ministarke i predstavnika Ministarstva ekonomije, otvorena je rasprava na kojoj su građani, odbornici i svi prisutni izneli komentare, sugestije i mišljenja na ovaj nacrt.

Nacrt Strategije za energiju 2022. – 2031. godine je na javnoj raspravi do 27. juna 2022. godine u platformi Javnih rasprava kao i na veb – stranici Ministarstva privrede.