Potpisan je Kompakt sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama

Vašington DC, 28. jul 2022 godine. – U prostorijama američkog Kongresa potpisan je sporazum između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država, koje su predstavljene od Korporacije izazova milenijuma (KIM), u iznosu od 236,7 miliona dolara.

Delegaciju Republike Kosovo, koju su predvodili predsednica Vjosa Osmani – Sadriu, premijer Albin Kurti i ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, dočekala je u prostorijama američkog Kongresa američka delegacija koju je predvodio kongresmen Bill Keating, ujedno i predsednik HFAC podkomiteta za Evropu, energiju, životnu sredinu i kibernetiku.

Delegaciju KIM-a je predvodila glavni izvršni direktor KIM-a, Alice Olbright, koja je potpisala sporazum, uz ministarke Rizvanolli, koja je potpisala u ime Vlade Republike Kosovo, pod nadzorom visokog političkog nivoa obe zemlje, koji su predstavljali predsednica i premijer zemlje, i kongresmeni Podkomiteta za Evropu, energetiku, životnu sredinu i kibernetiku, kojim predsedava gospodin Keating.

Premijer Kurti je naglasio da će ovo biti najveća i najinovativnija investicija u energetskom sektoru na Kosovu do sada.

Kompakt progam će biti kamen temeljac naše zelene tranzicije i doprineće našoj energetskoj bezbednosti, kao i društveno-ekonomskoj transformaciji. Danas ne samo da obeležavamo istorijsku saradnju na zajedničkim ciljevima u energetskom sektoru, nego takođe slavimo i bliske odnose i zajedničke vrednosti između naše dve zemlje, rekao je premijer Kurti.

Potpisivanje je usledilo nakon jednoglasne potvrde Kompakt programa od strane Upravnog odbora KIM-a, kao i uspešnog pregovora u maju ove godine. Potpisivanjem je otvoren put za ubrzanje procesa implementacije projekta, za šta postoji puna saglasnost američke delegacije.
Ministarka Rizvanolli je izrazila zahvalnost timovima Vlade Kosova i KIM-a za veliki posao koji je urađen da bi se došlo ovde. Ona se obavezala da će predano nastaviti saradnju kako bi se program realizovao u najkraćem mogućem roku.

U kritičnom trenutku za energetski sektor Kosova, više sam nego ponosna što potpisujem tako važan sporazum u ime Republike Kosovo za energetski sektor i ekonomiju zemlje, rekla je ministarka Rizvanolli.

Kompakt program će uključivati tri projekta:

1. Energetske rezerve i arbitražu od 340 MWh,
2. Razvoj radne snage, sa posebnim akcentom na uključivanje žena u energetski sektor, kao i
3. Projekat Američkog insituta katalizatora za razvoj, koji ima za cilj da promoviše finansiranje privatnog sektora od strane Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Sjedinjenih Država na Kosovu.

Investicije Kompakt programa biće u vlasništvu Republike Kosovo i predstavljaće jednu od najvažnijih razvojnih saradnja između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država.