Izvršni odbor MCC-a odobrava Compact Program

Vašington, 01.07.2022 – Izvršni odbor Millennium Challenge Corporation (MCC) koji čine Antony Blinken, američki državni sekretar i šef ovog odbora, Sekretar Janet Yllen, trgovinska predstavnica, Katherine Tai administrator USAID-a, Samantha Power glavni izvršni direktor, Alice Albright, senator Mike Johanns, kongresmen Ander Crenshaw, član Susan M. McCue kao i  član i Geroge M. Marcus, na redovnom sastanku Odbora MCC održanom juče, 30 juna 2022 godine, odobrili su Compact Projekat i otvorili put za potpisivanje i finalizaciju procesa ratifikacije u Skupštine Republike Kosovo i dekret Predsednika Republike Kosovo.

Od ovog finansiranja, 200 miliona dolara će doći u vidu granta iz Sjedinjenih Američkih Država preko MCC-a, oko 35 miliona dolara biće doprinos Vlade Kosova, dok će 2 miliona biti sredstva Američke Katalizatorske Institucije za Razvoj (ACFD).

Program će uključivati tri projekta:

1. Rezerve i energetska arbitraža (baterije kapaciteta 170 MW, obezbeđuju rezervu od 340 MWh),

2. Razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor, i

3. Projekat Američke Katalizatorske Institucije za Razvoj

Prvi projekat se sastoji od kupovine i ugradnje baterija velikog kapaciteta, koje služe kao rezerve energije. Očekuje se da će kapacitet sistema za skladištenje energije biti najveći u Evropi po glavi stanovnika i predstavlja jedan od najinovativnijih projekata u regionu i šire. Rezerva će se koristiti za stabilizaciju fluktuirajuće frekvencije električne energije kao rezultat neravnoteže snabdevanja i potrošnje. Baterije se mogu koristiti i za energetsku arbitražu, odnosno za skladištenje energije u ranim jutarnjim satima kada je potrošnja mala, kako bi se koristila kada je to potrebno u vršnim satima. Pored toga, baterije će moći lako da se povežu na solarne, vetar i slične izvore, što će ubrzati prelazak Kosova na obnovljive i održive izvore energije.

Drugi projekat obuhvata dve aktivnosti:

1. Razvijanje energetske radne snage za budućnost, koji ima za cilj kreiranje studijskog programa koji će razvijati veštine pojedinaca koji će raditi u energetskom sektoru, čime će se podržati investicije sa MCC.

2. Inkluzivna radna snaga u sektoru energetike, koja će imati za cilj veće uključivanje žena u sektor kroz nekoliko podaktivnosti kao što su podrška poslodavcima u sektoru za povoljnije okruženje za žene, povećanje i jačanje ženske mreže u energetici i nagrađivanje najbolja radna mesta za žene.

Treći projekat je finansiranje od strane Američke Katalizatorske Institucije za Razvoj ili ACFD, koji ima za cilj da iskoristi finansiranje privatnog sektora iz Međunarodne Korporacije za Finansiranje Razvoja (DFC) Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu. Konkretno, projekat ima za cilj da poveća učešće privatnog sektora tokom implementacije Kompakt programa u oblastima koje podržavaju ili dopunjuju energetske rezerve projekta i ciljeve razvoja radne snage.

Potencijalni projekti podržani kroz ovaj mehanizam uključuju proizvodnju obnovljive energije i otvaranje mogućnosti za finansiranje zelene agende.

Investicije Kompakt programa biće vlasništvo Kosova i označavaće jednu od najvažnijih saradnja između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država.