Zamenik ministra Besa Zogaj – Gashi je učestvovala na međunarodnoj konferenciji u Bugarskoj

Priština, 17.05.2016 – Pomoćnik ministra ekonomskog razvoja , Besa Zogaj – Gashi na poziv Kancelarije Balkana za pomoći u Sofiji , prisustvovala na Međunarodnu konferenciju na temu  “Politička podrška za kompanije koje startuju  i za mlade preduzetnike ” , u organizaciji Kancelarije Balkana za pomoć za deset zemalja u regionu , uključujući Kosovo.

Na ovoj konferenciji su prisustvovali predstavnici Vlade Bugarske , Makedonije, Albanije , Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore , kao i predstavnici privrednih komora, poslovnih udruženja.

Zamenik ministra Zogaj Gashi razgovarala je o ekonomiji Kosova , stimulativnim politikama koje sprovodi Vlada Republike Kosova u adaptaciji stimulativnih politika u cilju stvaranja pogodnog ekosistema koji će pomoći u jačanju malih i srednjih preduzeća.

“Vlada Kosova je pripremila i usvojila važne strateške dokumente kao što su Nacionalna strategija za ekonomski razvoj 2016-2021 ; Program ekonomskih reformi ; Plan implementacije MSA 2016-2020 i SSP izrađuju  Strategiju za  MSP 2017-2020 , u kojem dokumentuje razvoj i jačanje malih i srednjih preduzeća gde zauzima primarno mesto “, rekla je ona.

Zogaj je-Gaši je dodala da Vlada Kosova  radi sa visokim intenzitetom da obezbedi stabilno snabdevanje i stabilnu električnu energiju, koja jegodinama praćena kao jednu od prepreka za poslovanje, poboljšanje fizičke infrastrukture (saobraćajna i železnička), poboljšanje infrastrukture i kvaliteta (privredne zone i privredni parkovi), implementacija velikog broja reformi, koje pokrivaju širok spektar aktivnosti i mera koje su dobre rezultate, kao što su: poboljšanje zakonodavstva, licence dozvole; poboljšanje i otklanjanje administrativnih barijera i komercijalne liberalizacije uvoza mašina i proizvodnih linija i opreme ITK sektora, olakšavanje pristupa finansijama za MSP kroz osnivanje Fonda Kosova za garanciju kredita, produbljivanja javnog-privatnog  dijaloga, povećana efikasnost administracije, e-uprave, izrada Administrativnog uputstva za poreske olakšice za 1 do 6 godina za biznise u zavisnosti od količine poslovne investicije i brojanje zaposlenih radnika itd.

Zamenik ministra je takođe govorila o projektima IKT sektora i energetske efikasnosti koje se sprovode u ova dva sektora.

U suprotnom, u okviru  posete Bugarskoj , pomoćnik ministra zajedno sa predstavnicima Privredne komore Kosova Afrim Tejeci posetili Ambasadu Republike Kosovo u Republici Bugarskoj, gde ih je dočekao ambasador Shpend Kallaba i prvi sekretar Mrs. Bubulina Krasnići.