Stavileci: TIK-u, sektori me potencialin më të madh zhvillimor

Priština, 11.05.2016 – Sektor informacionih tehnologija i elektronskih komunikacija je jedan od sektora sa najvećim potencijalom za ekonomski razvoj . Izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci danas tokom posete koji je razvio u kompaniji napredne informacione tehnologije ” Gjirafa ” u Prištini.

U ovom slučaju, Stavileci rekao da nedavna dešavanja na svetskom tržištu pokazuju da je sve orijentisano ka digitalnoj ekonomiji, koja je moderan napredak koji kreće sa najnovijim tehnološkim dostignućima.

“Gledajući da najnovija dostignuća nužno zahtevaju da i mi budemo deo digitalne ekonomije, mi kao zemlja sa potencijalom mladih imamo sve preduslove da razvijamo sektor kao Gjirafa. Vidimo i druge kompanije koje se razvijaju u našoj zemlji, vidimo da i istorija ove oblasti je veoma mlad, a mi vas podržavamo da nastavite u tom pravcu “, rekao je ministar Stavileci, nudeći svoju pomoć u razvoju ovog sektora.

Ministar ekonomskog razvoja je najavio da odeljenje koje on vodi će nastaviti one korake koje je počeo, kao što je usvajanje Nacionalne strategije za informacione tehnologije.

Ministar Stavileci je rekao da će Fond i druge radnje biti za razvoj ovog sektora, što čini vrednost znatno većim, dodajući da je danas svaki posao, bez obzira na delatnost koju obavlja mogu imati koristi od ITK.

“Mi ćemo nastaviti pružati podršku sektoru ITK , naročito u privatnim preduzećima koji omogućavaju ovaj razvoj”, rekao je Stavileci.

S druge strane, osnivać kompanije, ” Gjirafa ” Mërgim Cahani zahvalio ministru za odanost i podršku ovom sektoru, i najavio da kompanija radi za bolju budućnost ekonomskog razvoja, fokusirane na inovativni aspekt informacione tehnologije na Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Cahani je rekao da je kompanija od oktobra 2014. godine, kada je lansiran godinu dana imala je rast od 650 % u Gjirafa.com, dok drugi proizvod gjirafa@network koja je otvorena u periodu od januara 2016. godine u roku od četiri meseca i zvanično je platforma broj jedan za online marketing na Kosovu , Albaniji i Makedoniji.

U suprotnom , Gjirafa, Inc, je napredna tehnologija kompanije, čiji je glavni istraživaćki proizvod gjirafa.com istraživanja mašine. Ovo je prva napredna i usavršena mašina istraživanja na albanskom jeziku, koji pruža svojim korisnicima da pronađu informacije na albanskom jeziku iz celog Interneta. Korisnici su u mogućnosti da traže više od 160 miliona veb stranica na albanskom iz celog Interneta, kao i više od 10.000 dnevnih vesti iz svih informacionih portala na albanskom jeziku.