Lluka: Kamenica je deo projekata energije, vode i digitalne ekonomije

Priština, 23.07.2018 – Opština Kamenica cÌe biti uključena u važne projekte koji se odnose na energiju, vodu i digitalnu ekonomiju, izjavio je danas ministar ekonomskog razvoja, Valdin Lluka.

Ove komentare izjavio je šef MER-a, tokom posete u ovoj opštini, gde je dočekan od strane predsednika Qëndron Kastrati.  Luke na ovu posetu je bio u pratnji zamenika ministra za sredinu i prostorno planiranje (MSPP), Fatmir Matoshi i poslanik u Skupštini, Islam Pacoli.

“Vlada Kosova pre dve nedelje potpisala dva sporazuma, jedan sa Švajcarskom Vladeom za integraciju sela u vodovodni sistem, gde cÌe iz ovog projekta imati korist i opština Kamenica kao  i sporazum koji smo potpisali prošle nedelje sa Svetskom bankom za ekonomsku digitalizaciju zemlje, čija ideja je da obuhvati sva sela u optičkom sistemu koji omogucÌava pristup brzom internetu stanovnika koji su daleko od grada a u svrhu samozapošljavanja “, rekao je Luka.

Prema njegovim rečima, važno za Kamenicu je i tretman otpadnih voda, uključujucÌi i Ranilug, posebno otpadnih voda koja dolazi iz rudnika Artana, tako da građani Kamenice nemaju teškocÌe za pijacÌu vodu.

“Tokom ovog sastanka, složili smo se sa podrškom donatora za izradu studije izvodljivosti koja uključuje mogucÌnosti za tretman otpadnih voda. Takođe smo razgovarali o mogucÌnosti ulaganja u trenutnoj vodovodnoj mreži u Kamenici, integraciju sela u vodovod, ali i izgradnju brana, koja su predviđena da se razviju Strategijom za vode Kosova “, rekao je ministar Luka.

Sa svoje strane, gradonačelnik Kamenice, Qëndron Kastrati u ime građana zahvalio se ministru Lluka za njegovu posetu i spremnost da zajednički unapređuju  projekat u ovoj opštini, koje se odnose na MER.

“Zahvaljujem se javno ministru Lluka za podršku projektu za sprovođenje mera efikasnosti u Domu kulture u Kamenici. Druga pitanja o kojima se diskutovalo je bio pristup sela za vodosnabdevanje, prečišcÌavanje otpadnih voda i projekte energetske efikasnosti u javnom osvjetljenju “, rekao je on.

Zamenik ministra MSPP, Fatmir Matoshi i poslanik Islam Pacoli poslanik, obecÌali nesebičnu podršku opštini Kamenica iz odeljenja koje vodi AKR, uz napomenu da su njihove posete ovom formatu prikazuje ovu spremnost.

Më pas Ministri Lluka vizitoi edhe projektin energjetik Air Energy në fshatin Kikë, ku
Premtoi angazhim për krijim e kushteve më të mira për investitorët.

Lluka tha se ky projekt është i rëndësishëm për arsye se Kosova duhet t’i përmbushë kriteret e Bashkimit Evropian për energji të ripërtritshme, mirëpo edhe për ambientin, vendet e punës dhe aktivitetin ekonomik që gjeneron ky lloj biznesi.

I pari MZHE-së ka bërë të ditur se deri në fund të vitit pritet që në Kosovë të jenë funksionale rreth 80 megavat/h energji nga era.

Ndryshe, kapaciteti instalues i projektit “Air Energy” aktualisht është 3.6 MGW me mundësi zgjerimi, ndërsa hyrja në operim pritet të nis nga shtatori i këtij viti.