Italijani zainteresovani za ulaganja u energiju i reciklažu otpada

Prishtinë, 30.05.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka primio je danas delegaciju italijanskih investitora, u pratnji Giovanni Pontotija – počasnog konzula Kosova u Italiji, sa kojim je razgovarao o investicionim prilikama na Kosovu, posebno u energetskom sektoru.

Ovom prilikom ministar Lluka je obavestio italijanske privrednike o mogucÌnostima koje nudi država za strane investicije, naglašavajucÌi mere koje je Vlada preuzela da unaprijedi zakonski i institucionalni okvir za poboljšanje poslovnog okruženja.

Šef MER-a je naglasio da je u ovom pravcu i Zakon o strateškim investicijama, koji ima za cilj podsticanje, privlačenje i stvaranje uslova za realizaciju investicija, gdje i energetika, ima prioritet.

Ministar je obavestio poslovne ljude o resursima koje zemlja pruža u energetskom sektoru i pozvao ih da ulažu u obnovljive resurse i energetsku efikasnost kao područja sa visokim potencijalom za ekonomski razvoj.

Sa svoje strane, italijanski investitori su izrazili interesovanje za ulaganje u vetroenergetiku i reciklažu i upravljanje otpadom. Za to su pristali da se prijave kao strateški investitori, a očekuje se da cÌe investicije biti oko 37 miliona evra i oko 100 radnih mesta.