Delegacija Japanske državne banke posetila Kosovo u vezi elektrane “Kosova e Re”

Priština, 10.01.2019 – Ministar ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka bio je domacÌin sastanka sa japanskom delegacijom Japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC), na čelu sa direktorom divizije za finansiranje energetskih projekata, Ryuta Suzuki i kosovskim ambasadorom u Japanu, Leon Malazogu, gdje su razgovarali o razvoju događaja u energetski sektor koju pokriva Ministarstvo ekonomskog razvoja sa posebnim naglaskom na projekat elektrane “Kosova e Re”.

Lluka je naglasio da se Vlada Kosova i dalje suočava sa energetskim problemima zbog starenja postojecÌih energetskih kapaciteta, kao što su Kosovo A i Kosovo B, i naglasio značaj  projekta elektrane “Kosova e Re” za ekonomski razvoj zemlje i, pre svega za građane Kosova.

Ministar Lluka je rekao da Contour Global planira da postavi kamen temeljac nove elektrane u prvoj polovini ove godine i da ga završi do 2023. godine, kada cÌe pokretanje elektrane “Kosova e Re” istovremeno zatvoriti elektranu “Kosovo” A “i zaključiti rehabilitaciju elektrane” Kosova B “. To cÌe u potpunosti promeniti kvalitet vazduha na Kosovu i poboljšati život građana.

Sa druge strane, Ryuta Suzuki izjavio da je Kosovo od strateškog značaja za njihovu zemlju i da je Japan zainteresovan da podrži finansiranje projekta “Kosova e Re”, jer je ovaj projekat od velikog značaja za ekonomski razvoj Kosova. Suzuki je naglasio  da iako cÌe osnovna proizvodnja nove elektrane na Kosovu biti ugalj, on će pomocÌi u realizaciji projekata energetske efikasnosti kao što su proširenje projekta kogeneracije i povečanja  kapaciteta sa ciljem poboljšanja sistema. centralnog grejanja za stanovnike Prištine i nekih okolnih opština, ali i za zaštitu životne sredine.

Japanska delegacija je takođe informisana o aktivnostima i investicijama u obnovljivim izvorima energije, gde je Kosovo obecÌalo da cÌe imati 25% energije iz alternativne energije, kao i projekata sistema za grejanje na biomasu u opštini Đakovica, kao i mogucÌnost razvoja sličnih projekata.  u svim opštinama na Kosovu.