Ministar Lluka: Ulaganje u ljudski kapital i stvaranje prirodnih rezervoara za vodu, od vitalnog značaja za budućnost

Priština, 08.11.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Vladrin Lluka učestvuje na Konferenciji i Balkanskoj izložbi o vodama i kanalizaciji “Voda i priroda”,  koji se održava u Tirani, u organizaciji Udruženja voda i kanalizacije Kosova i Udruženja za vodu i kanalizaciju Albanije.

Ministar Lluka je na otvaranju konferencije predstavio projekte koji se sprovode u ovom sektoru na Kosovu i preduzete reforme, sa posebnim naglaskom na regionalizaciji i konsolidaciji sektora vode i kanalizacije.

Ministar Lluka je naglasio da je jedan od prioriteta ministarstva kojim on vodi eliminisanje gubitaka u vodovodnoj mreži i realizaciju postrojenja za prečišcÌavanje otpadnih voda.

“Mi se zalažemo da potpuno eliminišemo gubitke u mreži za vodosnabdijevanje i stvaranje prirodnih akumulacija za skladištenje i sakupljanje vode, to je prioritetno pitanje da voda nije dovoljan resurs za zadovoljavanje ljudskih potreba širom sveta , radimo i na realizaciji postrojenja za prečišcÌavanje otpadnih voda “, rekao je ministar Lluka.

Dalje, ministar Lluka je rekao da je njegov drugi prioritet u ovom sektoru ulaganje u razvoj stručnog kadra koji cÌe mocÌi da realizuju projekte i zadržavaju dosadašnje investicije, ocjenjujucÌi da produbljivanje saradnje sa Albanijom u tom pogledu za kreiranje programa Zajednička profesionalna sertifikacija zasnovana na najvišim evropskim standardima je u interesu obe strane.

Tokom ove konferencije potpisan je Memorandum o razumevanju između ministra Lluka i prvog Ministarstva za infrastrukturu i energiju Albanije, Damian Gjiknuri, memoranduma o stvaranju zajedničkog programa obuke i sertifikacije da povecÌaju veštine radne snage u sektoru voda.

Dvojica ministara su visoko pohvalili značaj stvaranja ovog programa, koji cÌe unifirati veštine i znanje potrebne za radnu snagu na osnovu najboljih praksi Evropske unije.